Czy to gdzie uprawiana jest kawa wpływa na jej smak?
Zacznę ten wpis od razu odpowiedzią na zadane w tytule pytanie – OCZYWIŚCIE, ŻE TAK!
Dziękuję, to by było na tyle 😉
A wracając do tematu….
Analizując jeden gatunek kawy, który uprawiany jest w kilku miejscach na ziemi napijemy się zupełnie innych naparów w zależności od tego skąd dana kawa pochodzi. Oczywiście jak każdy temat o kawie nie jest to takie proste….
Uprościmy więc trochę naszą analizę i zrobimy kilka założeń:
- Uprawiamy kawę Arabica
- Rodzaj ziarna to Typica
- Ziarna zbierane są ręcznie
- Kawa poddana jest tej samej obróbce – zakładamy standardowy proces metodą na morko
- Kawa uprawiana jest na podobnej wysokości nad poziomem morza (to założenie jest trochę naciągane, ale powiedzmy, że jest to możliwe)
Sadzimy nasze drzewa w kilku miejscach na ziemi:
KENIA
ETIOPIA
BRAZYLIA
GWATEMALA
INDONEZJA
Każda z tych kaw będzie całkowicie inna. Uprawiana jest na innej glebie, w różnych warunkach nasłonecznienia, opadów. Co więcej ta sama kawa z tej samej plantacji co roku będzie smakowała trochę inaczej, Jest to produkt rolny, mocno zależny od warunków pogodowych. Możemy to porównać do uprawy w Polsce, np. malina- jednego roku nasze zbiory z ogródka będą słodkie i duże a innego na odwrót.