Metody obróbki kawy i ich wpływ na smak

Czy to gdzie uprawiana jest kawa wpływa na jej smak?

Zacznę ten wpis od razu odpowiedzią na zadane w tytule pytanie – OCZYWIŚCIE, ŻE TAK!

Dziękuję, to by było na tyle 😉

A wracając do tematu….

Analizując jeden gatunek kawy, który uprawiany jest w kilku miejscach na ziemi napijemy się zupełnie innych naparów w zależności od tego skąd dana kawa pochodzi. Oczywiście jak każdy temat o kawie nie jest to takie proste….

Uprościmy więc trochę naszą analizę i zrobimy kilka założeń:

  1. Uprawiamy kawę Arabica
  2. Rodzaj ziarna to Typica
  3. Ziarna zbierane są ręcznie
  4. Kawa poddana jest tej samej obróbce – zakładamy standardowy proces metodą na morko
  5. Kawa uprawiana jest na podobnej wysokości nad poziomem morza (to założenie jest trochę naciągane, ale powiedzmy, że jest to możliwe)

Sadzimy nasze drzewa w kilku miejscach na ziemi:

KENIA

ETIOPIA

BRAZYLIA

GWATEMALA

INDONEZJA

Każda z tych kaw będzie całkowicie inna. Uprawiana jest na innej glebie, w różnych warunkach nasłonecznienia, opadów. Co więcej ta sama kawa z tej samej plantacji co roku będzie smakowała trochę inaczej, Jest to produkt rolny, mocno zależny od warunków pogodowych. Możemy to porównać do uprawy w Polsce, np. malina- jednego roku nasze zbiory z ogródka będą słodkie i duże a innego na odwrót.



Przeczytaj jeszcze