Aromaty i posmaki w kawie

Wiele lat temu, jak kawa Specialty powoli wchodziła na rynek Polski na szukanie posmaków i aromatów w kawach wysokiej jakości usłyszałam, że „kawa to nie sałatka owocowa i po co to wszystko….”

No i właściwie to po co?

Po to, żeby było smaczniej, ciekawiej, bardzie zaskakująco, żeby się delektować a nie „spijać” filiżankę po filiżance, żeby odkrywać, uczyć się, szukać nowości, podążać za rozwijającą się nauką, odkryciami, nowymi gatunkami, żeby doświadczać i cieszyć się z tego. Czyli właściwie to DLA PRZYJEMNOŚCI! 😊

Na to co czujemy w naparze ma wpływ wiele czynników, zaczynając od gatunku i rodzaju drzewa kawowego, przez jego uprawę, rodzaj obróbki na plantacji, przechowywanie, palenie i parzenie.

Geneza pojawienia się w naparze danego aromatu jest bardzo złożona, ma na nią wpływ zarówno natura jak i działanie farmera, przechowywanie ale i roaster.

Naszym zadaniem jako profesjonalistów jest ich znalezienie i nazwanie, tak, żeby ułatwić wybór danego produktu konsumentom.

Sama przyjemność!

Szukanie smaków i aromatów to nauka odnajdowania, nazywania i zapamiętywania. Nie wyczujemy w filiżance kawy smaku, którego nigdy nie mieliśmy okazji spróbować 😊



Przeczytaj jeszcze