Kawa jest pestką owocu kawowca, więc naturalnym czynnikiem jest występowanie w niej nut kwasowych. W zależności od tego, z jakiego regionu, a co za tym idzie, klimatu, gleby i warunków atmosferycznych, pochodzi dane ziarno, odczuwalny będzie inny stopień kwasowości.
Możemy spotkać się z nutami cytrusowym, winnymi, jabłkowymi. Na kwasowość kawy wpływ mają także ręce człowieka. Od nas zależy jaka zostanie zastosowana metoda obróbki, w jakim stopniu ziarna będą wypalone, i przede wszystkim, w jaki sposób kawa zostanie przygotowana przez baristę, a to w znacznym stopniu zadecyduje o efekcie końcowym napoju.
W takim razie, jaka kawa będzie najlepsza pod względem kwasowości?
TO ZALEŻY. Lubisz bardziej cytrusowe i owocowe nuty smakowe? Wybierz królową przelewów – Kenię, niższą kwasowość a więcej nut herbacianych wybierz jej najlepszą przyjaciółkę Ethiopię. Wyczuwalny kwasek podczas delektowania się naparu nie jest dla Ciebie? Wolisz coś owocowego, ale bardziej klasycznego, kwasowość dojrzalej wiśni, jagody? Costa Rica i Gwatemala na pewno spełnią Twoje oczekiwania. A może jesteś wielbicielem czekolady połączonej z orzechami polanymi karmelem? Koniecznie spróbuj kaw pochodzących z Ameryki Południowej!
Jeśli nie jesteś pewien, która kawa powinna być towarzyszem każdego poranka, odezwij się do nas! Pomożemy Ci wybrać ziarna, o najlepszej kwasowości 😄