Flat white- niby proste.
Przecież mówi to samo przez się. Coś białego, coś płaskiego. Nad czym się rozczulać? A no właśnie! I tu zaczynają się schody, gdyż nie chodzą nam po głowie budowlane triki, nie nie. My wchodzimy w nową erę kawy 😄 Ale od początku.
Trzecia fala kawy – rewolucja w świecie kawowym – to nie tylko ustąpienie miejsca americano na rzecz kaw alternatywnych…. To także (a miłośnicy kaw mlecznych powiedzą „AŻ”) zrzucenie na boczny tor cappuccino z wielką, puszystą pianą, by pierwsze skrzypce mogła grać właśnie… flat white. Czym w takim razie różni się flat od pozostałych kaw białych? Co to za wielkie odkrycie i skoro taka popularna, to jak ją przyrządzić? Już wyjaśniamy.
SKĄD FLAT WHITE?
Flat swoje istnienie zawdzięcza… przypadkowi. W latach 80. pochodzący z Australii bądź Nowej Zelandii barista nieumiejętnie spienił mleko do cappuccino (które oczywiście w tamtych czasach powinno prezentować się z wielką czapką z piany), przez co efekt końcowy pozostawiał wiele do życzenia. Autor napoju, aby wybrnąć przed klientem z niezręcznej sytuacji, żartobliwie nazwał kawę flat white, co w wolnym tłumaczeniu oznacza biała płaska. Do Europy flat white trafił dzięki znanej sieci kawiarni, podbijając kubki smakowe zarówno kawowych amatorów, jak i profesjonalnych baristów. Aktualnie flat white to must have każdej szanującej się kawiarni.
CZYM JEST FLAT WHITE?
„Intensywna i zrównoważona. Mocno kawowa, a jednocześnie aksamitna i słodka.” Tak o flacie mówi Ika Graboń. Prawidłowo flat white podawane jest w filiżance, o pojemności 150-180 ml. Co zawiera się w środku? Podwójne espresso zalane spienionym mlekiem. Ale, ale. Nie tak zwyczajnie spienione. Bariści podczas spieniania zwracają szczególną uwagę, by mleko przybrało delikatną, jedwabistą konsystencję. Należy uważać, gdyż bardzo łatwo jest zepsuć efekt końcowy poprzez rozwarstwienie się mleka lub powstanie niepotrzebnych bąbli na mleku. Jednolita, delikatnie zagęszczona struktura mleka pozwala na tworzenie sztuki na kawie, jaką jest latte art, dlatego też flat często podawany jest z nietuzinkowymi malowidłami z mleka.
FLAT WHITE A INNE KAWY BIAŁE
Ze względu na małą pojemność napoju, flat white jest kawą podawaną z najmniejszą ilością mleka, przez co w smaku będzie intensywniejsza, niż pozostałe kawy. W dobrze przyrządzonym napoju, espresso powinno być od razu wyczuwalne, zaś mleko powinno osłodzić całość i nadać aksamitnej konsystencji, otulającej nawet najbardziej wymagające podniebienie. Co za tym idzie, flat white, w porównaniu z latte czy cappuccino zawsze wygra pod względem lekkości i delikatności kawy.