Co to jest drip?
Drip to metoda parzenia kawy, która polega na przelaniu kawy znajdującej się w filtrze wodą. Możemy do tego użyć filtrów papierowych jak i dostępnych filtrów wielorazowego użycia. Nazwa ta dotyczy więc zarówno Hario V60, Kalita, Melitta czy Chemex. Zaliczamy ją do alternatywnych metod parzenia.
Drip stał się bardzo popularną, szeroko dostępną ale i niedrogą metodą parzenia bardzo dobrej jakości kawy. Parzenie pomaga nam wydobyć soczyste owoce, kwiatowe nuty czy delikatne herbaciane posmaki.
Parząc dripa powinniśmy uzyskać delikatny strumień parzonej kawy. Mimo, że nazwa drip z angielskiego oznacza kapanie, kawa wcale nie powinna kapać przy parzeniu.
Jak zmielić kawę
Dla każdego z powyższych urządzeń stopień mielenia kawy będzie trochę inny, a żeby znaleźć ten idealny musimy zwrócić uwagę na kilka elementów, które uwidaczniają się przy parzeniu. Naszym celem jest uzyskanie pełnego w smaku, intensywnego aromatu. Mielenie nie może być zbyt drobne, ponieważ kawa będzie parzyła się za długo ale i zbyt grube, ponieważ nie zdąży się zaparzyć i uzyskamy wodnisty napar. Grubość mielenia będziemy szukać obserwując jak zachowuje się parzona kawa oraz oceniając smak kawy.
Do użytku domowego polecamy ręczny młynek, a najlepiej sprawdzą się młynki żarnowe. Bardzo ważnym elementem jest równe zmielenie kawy a takie młynki dają w tym zakresie jedne z lepszych rezultatów.
Mielenie w praktyce
Czas parzenia kawy metodą drip powinien zamykać się w 2,5- 3,5 minutach. Kawa powinna lecieć delikatnym strumieniem, woda w filtrze nie powinna się zatrzymywać, tylko swobodnie przepływać.
Pierwsze testowe mielenie kawy możemy zrobić tak, aby zmielona kawa przypominała grubością drobny piasek. Parzymy swoją ulubioną metodą i mierzymy czas parzenia. Jeżeli jest zbyt długi, przy kolejnym parzeniu mielimy kawę troszkę grubiej, jeżeli jednak zbyt krótki mieli kawę odrobinę drobniej.
Każda parzona kawa w zależności od obróbki i pochodzenia ziarna będzie wymagała delikatnej modyfikacji grubości mielenia, a znalezienie idealnego stopnia zmielenia kawy wymaga kilku prób 🙂
Kawa powinna być intensywna w smaku, mieć wyczuwalne, charakterystyczne dla niej nuty i nie mieć za dużo goryczy. W ocenie smaku naparu proponujemy sugerować się opisami znajdującymi się na opakowaniu kawy ziarnistej przygotowanymi przez palarnię kawy.
W Lani Coffee opisy przygotowane są przez certyfikowanego Q Gradera. Nie każdy smak może być przez Was wyczuwalny, ale znalezienie jednego, dwóch z pewnością da Wam dużo radości.